Tekstualna verzijaUDRUGA RODITELJA ZA DJECU NAJTEŽE TJELESNE INVALIDE I DJECU SA POSEBNIM POTREBAMA
"ANĐELI", SPLIT

Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu sa posebnim potrebama „Anđeli“ kao samostalna Udruga djeluje od 08. srpnja 2005. godine.
Ideja osnivanja Udruge potekla je od činjenice da se o djeci s najtežim tjelesnim invaliditetom (potpuno nepokretnoj djeci) ne skrbi nitko osim njihovih obitelji, te da su takva djeca potpuno odsječena od društva.

Osnovna svrha djelovanja Udruge je promicanje i provođenje aktivnosti za poboljšanje kvalitete življenja djece-osoba najtežih tjelesnih invalida, te djece sa posebnim potrebama na području cijele Splitsko-dalmatinske županije. Sve akcije i sav naš rad je javno prezentiran putem medija, televizije, novina i radijskih postaja, a Udruga ima i medijsko pokroviteljstvo Slobodne Dalmacije i 24 sata.

Projekti se prijavljuju na natječaje Ministarstava, Grada Splita i Splitsko dalmatinske županije. Neki su financirani iz tih sredstava, a ostala sredstva potrebna za provođenje programa Udruga je skupila iz donacija uglavnom splitskih poduzeća. Najveći je značaj ipak volonterski rad fizioterapeuta, likovnih umjetnika, studenata, roditelja i drugih koji svojim dobrovoljnim stručnim radom pomažu u razvoju djece s posebnim potrebama.

Organizirano pomažemo djeci najtežim tjelesnim invalidima i djeci sa posebnim potrebama. Informiramo roditelje, članove obitelji ili skrbnike o pravima i mogućnostima liječenja, rehabilitacije, te o socijalnoj i pravnoj skrbi. Djeca najteži invalidi su mahom sakrivena u kućama, tako da najviše informacija dobivamo od prijatelja, susjeda i rodbine, a nakon razgovora sa roditeljem ili starateljem dobijemo potpunu sliku djeteta. Ovakve djece nema mnogo, ali ona nisu nigdje integrirana, ne pohađaju vrtiće ni škole, pa ih je jako teško pronaći. Radimo na registru kako bi individualno za svako dijete dobili detaljan opis stanja djeteta. Na takav način dobivamo mogućnost da uputimo roditelje i državu na propuste.
Djeca s posebnim potrebama su ugrožena jer roditelji nisu pravodobno obaviješteni o mogućnostima rehabilitacije te o pravima koja mogu ostvariti.
U okviru prostorija Udruge organizirali smo fizikalnu terapiju, radnu terapiju, plivanje po Halliwich metodi na bazenu, logopedske tretmane za djecu, a također ih upućujemo na ostale vrste rehabilitacije i slobodne aktivnosti van Udruge. Sve terapije se provode po principu "braća i sestre" tj. na svakoj terapiji može, a i poželjno je sudjelovanje brata ili sestre. Također okupljamo i roditelje na druženja kako bi razmijenili informacije.

Udruga Anđeli Predsjednica Dijana Aničić
Šibenska 33
21000 Split

Tel/fax: 021 / 569 561, Mob: 091 / 187 47 11, E-mail: andjeli@andjeli.hr
www.andjeli.hr